Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 520

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 535

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 542

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 578

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 18
Föreningsdemoner i Paris | forssmanthullberg

Föreningsdemoner i Paris

2008 December 7
by admin

Det här är utsikten från mitt rum på hotell Meridien Montparnasse i Paris. Här är jag mitt i ett drama i förbundsmiljö.

Här pågår valkongress i internationella fäktförbundet, och jag står vid sidan om och tittar på. Det hela var tänkt att bli en odramatisk historia, med omval av den starke, franske ordföranden sedan sexton år tillbaka. Visst, det fanns en utmanare, en ryss med, enligt vissa, tvivelaktiga avsikter och, enligt alla, osannolikt mycket pengar. Det oväntade hände igår att ryssen vann valet.

Var och en som jobbat i en politisk organisation vet att just val är en fet röra av allianser, mygel, snack i korridorerna och krossade förväntningar. Den som träffat fäktare vet dessutom att det är personer med mycket drama i kroppen, starka egon och sinne för show-offer. Det märktes innan valet i kommentarer av typen “jag röstar inte på person utan för demokrati” “jaha, jag röstar för fäktningens framtid”, tillsammans med stora gester, rörliga ögonbryn och en känsla av ALLT eller INGET. Lägg till det massor av snack om köpta röster ( de säga ha kostat ryssen 1500 euro styck) och nervösa undringar om man fortfarande är med i gänget och bilden är klar. I hotellfoaljen, dagen efter valet, råder nu kaos. Halva gänget jagar runt och talar febrigt om framtiden, andra halvan sitter lätt bakis och ser ut som om deras liv tagit slut. En del talar fortfarande upprört om mygel, förvånansvärt många har anpassat sig och manövrerar utifrån en ny karta. ALLT eller INGET har idag en för många helt ny innebörd.

Bland människor som nu ska skaffa sig nya kompisar, bli invalda i rätt undergrupp och snabbt försöka lära sig ryska, finns personalen på förbundets kansli. De blev i går sannolikt av med sina jobb helt oväntat (kansliet flyttar till Moskva) och de befann sig i chock. Kanslichefen sa sent på natten, efter mycket rödvin och med stålblick, att även om självmord just nu kändes lockande så skulle hon ge det hela en vecka . Den kommunikationsansvarige upprepade envist “jag är professionell”, drickandes apelsinjuice (det VAR professionellt tycker jag). När jag gick och lade mig satt de i en liten flock i baren och jag har inte sett dem idag. Efter tiden på MSU kan jag bara säga - jag vet hur det känns.

Men livet går vidare. Världen i stort bryr sig marginellt om val i små förbund. När baksmällan släppt är det bara att ta nya tag och sannolikt blir allt ungefär som förut. Med ett undantag. När ryssen ska besöka Sverige kommer han i sitt privata plan.

No comments yet

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS