Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 520

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 535

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 542

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 578

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/forsrgse/public_html/wp-settings.php on line 18
Barnuppropet | forssmanthullberg

Barnuppropet

2009 February 24
tags:
by admin

Var på föräldramöte i dotterns (12 år) klass häromdagen. Efter en timme ungefär, bad en mamma om ordet. Hon ville framföra en hälsning till skolan och lärarna från sin son. “Kalle hälsar att det inte hjälper om ni skickar ut honom i korridoren hela tiden när han inte kan vara tyst. Han kommer bara ännu mer efter då”.

Kalles mamma var modig tyckte jag. Fram till denna stund hade jag själv suttit och stört mig på ensidigt tal om regler och straff,  och irriterat undrat över hur skolan hamnat i detta. En timmes hackande om besvärliga barn. Var fanns pedagogiken, tron på barnen?

Så när jag hittade Barnuppropet ( http://sites.google.com/site/barnuppropet/) på nätet, ett initiativ av Mats Ekholm, Hans-Åke Scherp och Bengt-Erik Andersson, blev jag först riktigt upprymd.  Det är ett upprop för barns rätt till glädjefylld skolgång, till värme och närhet. Det är också ett angrepp på Supernannymentalitet, skamvrå, kvarsittning - men också på betyg och bedömning av elever. Totalkrasch mot rådande politik och retorik, härligt! Men sen tänkte jag lite till. Och till sist skrev jag inte på uppropet.

För det första gillar jag betyg och bedömning. En duktig lärare kan absolut bedöma barn och ge dem feed-back på ett sådant sätt att barnens glädje och självkänsla växer. Så redan där blev det svårt att skriva på.

För det andra, tyvärr, så lyckas jag inte se hur Barnuppropets skola ser ut konkret. Orden är så vackra att man sluter upp närmast självklart. Jag tror att de allra, allra flesta lärare skriver under Barnuppropet, även de som skickar ut barn i korridoren. Men när man står där i klassrummet så räcker orden inte till. Då räcker inte visionen utan då behövs taktik och verktyg för att göra den till verklighet. Utan taktik så kan jag inte förstå. Det blir som att välja mellan en skyttegrav och en annan.

Så ingen påskrift från mig. Däremot en lättnadens suck att det finns en debatt och att det finns en önskan om alternativ. Kalles plats är inte i korridoren. Men hans lärare måste ha mer att komma med i klassrummet, än visioner. När visionerna blir konkreta, då är jag med.

ps Rektorsakademien ordnar frukostseminarium 18 mars. Hans-Åke Scherp möter politiker. Jag har anmäl mig. ds

www.rektorsakademien.se

One Response leave one →
  1. 2009 February 27
    BMP permalink

    Hej Suss och kul att läsa din blogg! Särskilt som den handlar om skolan, något jag konfronteras med både som förälder och numera då och då som lärarutbildare. Precis som du hakar jag upp mig på att mycket inom skolan bara är tomma ord men att de praktiska åtgärder som faktiskt skulle ha betydelse (t.ex. mindre klasser) aldrig diskuteras. Kostar väl mer än floskler om “kunskapskrav,”antar jag. Jag ser också hur frustrerade lärareleverna ofta är över att bara få visioner och tomma ord. Jag måste säga att jag hoppas en hel del på den nya lärarutbildningen, men också på att lärare ska få ökade möjligheter till vidareutbildning. En hel del av de “flumkurser” lärarstudenterna läser (och ja, de är flummiga och extremt låg nivå på dem, det är ingen hemlighet), skulle vara oerhört nyttiga och givande när de arbetat några år inom yrket, och kan tillgodogöra sig det hela på ett helt annat sätt och sätta in det i sitt sammanhang, vilket jag tror är svårt när den enda erfarenhet man har av skolan är att själv vara elev.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS